Zelf ben ik gek op tuinieren en dit enthousiasme breng ik ook graag over op anderen. Zo ook mijn kinderen. Ik vind niks leuker om samen met mijn kinderen met onze groene vingers in de tuin bezig te zijn. Bloemen planten, zaadjes planten, kleine takjes snoeien het zijn allemaal dingen die je met je (klein)kinderen kunt doen. Door ze mee te nemen in mijn tuinier enthousiasme leer ik ze ook gelijk om de wereld een stuk groener te maken. Een stukje milieubewust worden ze er ook nog eens van! Door gebruik te maken van een moestuintje voor mijn kinderen geef ik ze de kans om zelf te tuinieren.

Moestuin met je kinderen

Een moestuin is voor mij de perfecte manier om samen met mijn kinderen te leren waar voedsel vandaan komt. Ze leren ook nog eens omgaan met de natuur en daarbij is tuinieren een leuke manier om lekker vies te worden en te spelen. Al mijn kinderen genieten op en top van hun moestuintje. Zelfs hebben ze een soort verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zorgen namelijk helemaal zelf voor hun moestuintje. Dat we daarna de groenten nog zelf opeten maakt het alleen maar leuker. Een moestuin klinkt je misschien in de oren als een hele lastige klus. Niks is minder waar. Het aanleggen van een moestuintje kan je gemakkelijk doen. Om het jezelf makkelijk te maken kies je een aantal makkelijke groenten. Hierbij kan je denken aan tuinkers of radijs dat snel groeit zonder weinig verzorging.

Waar let je op?

Bij het aanleggen van een moestuintje voor kinderen kan je op een aantal dingen letten. Mijn eerste tip is om op een klein stukje, een vierkante meter bijvoorbeeld, jouw moestuintje te beginnen. Een vierkante meter is groot genoeg om verschillende groenten te kweken. Dit zorgt voor een vrolijke variatie in je tuin. Mijn tweede tip is het kiezen van de juiste plek voor het kinder moestuintje. Idealiter ligt de moestuin een gedeelte van de dag in de zon en een gedeelte in de schaduw. Op deze manier krijgen de zaadjes genoeg licht om te groeien. Heb je niet zo’n plaats in jouw tuin? Neem dan een paar potten of een kweektafel die je kunt verplaatsen. Mijn laatste tip lijkt een logische, je moet je moestuintje goed onderhouden. Geef de planten niet teveel water, dan kunnen er schimmels ontstaan. Laat ze daarentegen ook niet uitdrogen. Voel met je vinger of de grond droog is en geef dan met kleine beetjes je moestuin water. Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog over kinder moestuintjes? Stuur mij dan een berichtje via mijn contactpagina. Wil je meer van zulke berichten lezen, neem dan een kijkje op mijn blogpagina.