Tuinieren is voor mij de ultieme manier om te ontspannen. Het creëert een stukje rust voor mij en ik kan al mijn gedachten in één keer van mij afzetten. Het tuinieren zelf werkt ontspannend voor mij maar ik heb tegenwoordig ook een gedeelte van mijn tuin Zen ingedeeld. Heb jij geen idee wat een Zen-tuin is? Dan ga ik je er snel wat meer over vertellen. Allereerst is het belangrijk om te weten wat de betekenis van Zen is. Ze komt voort uit het boeddhisme en legt de nadruk op concentratie-meditatie. Op deze manier kom je helemaal tot jezelf en krijg je een goed beeld van de echte ik. Volgens het boeddhisme kan je, als je je ware aard kent een volledig bevrijd leven leiden. Zen is de afgelopen jaren een waar begrip geworden. Ben je Zen, dan ben je in balans en zit je lekker in je vel.

Hoe maak ik mijn tuin Zen?

De oorspronkelijke Zen-tuin werd gemaakt door monniken. In de zogenoemde kloostertuin kwamen monniken om te mediteren. Binnen deze tuin heerst complete rust en probeert elke monnik zijn balans te vinden. Precies hetzelfde probeer je binnen jouw tuin te creëren. Je wilt met jouw Zen-tuin je even compleet afzonderen van de rest van de wereld. Wanneer jij je tuin inloopt wil je net zoals de monniken het geval van rust en balans krijgen. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat wanneer jij jouw tuin Zen maakt er planten, bloemen en materialen in staan waar jij je prettig bij voelt. Door de juiste materialen kom je tot rust, kun je rustig nadenken en je wordt weer helemaal ‘Zen’.

Kenmerken van een Zen-tuin

Nu je een beetje een idee hebt waar Zen voor staat en hoe je jouw tuin Zen maakt. Neem ik jullie graag mee naar de kenmerken van een dergelijke tuin. In eerste instantie gaat het om wat jij rustgevend vindt maar er zijn ook een aantal basisaspecten. Zo is de inrichting van de tuin sober zodat je niet snel afgeleid wordt. Verder is de tuin één grote ruimte zodat alle energie de vrije loop kan gaan. De basismaterialen waaruit jouw Zen-tuin bestaat zijn stenen en grind. Hierbij kan je het grind in verschillende motieven harken wat op zijn beurt weer zorgt voor dat rustgevende gevoel. Het laatste aspect is het hebben van lopend water. Dan geen grote luidruchtige fontein maar rustig stromend water wat rust geeft in je hoofd. Hopelijk hebben jullie nu een beetje een idee hoe je Zen kunt worden met en in je tuin. Mocht je naar aanleiding van mijn blog nog vragen hebben stuur mij dan een berichtje via mijn contactpagina. Ik zie jullie graag terug op één van mijn blogs!

Namasté