De meeste Nederlanders besteden veel aandacht aan hun tuin. Er kan veel tijd in gaan zitten, zeker wanneer de zomermaanden eraan zitten te komen. Een mol kan de tuin in een korte tijd flink op zijn kop zetten. Desalniettemin biedt een mol veel voordelen en jammer genoeg worden deze voordelen vaak onderschat. In dit artikel vertellen we jou meer over de voordelen van mollen.

Mollen worden al gauw gezien als ongewenste binnendringers. Dat is deels te begrijpen, aangezien deze kleine beestjes in staat zijn om jouw hele tuin om te splitten. Maar aan de andere kant worden de voordelen die mollen bieden onderschat. Mollen zijn namelijk hele nuttige diertjes die de gezondheid van jouw planten ten goede komt. Jammer genoeg zien we nog steeds dat mensen vaak de oplossing zoeken in het doodden van de mol. Dat is niet nodig, aangezien er ook diervriendelijkere methodes zijn om de mol te verjagen.

Wat maakt de mol een nuttig diertje?

Een mol verzet nuttig werk, aangezien het de grond reinigt en zuivert. Het ruimt alle insecten op die schade aan jouw tuin richten. Eigenlijk zal je een mol dus moeten verwelkomen. Je kunt er voor kiezen om de mol uit bepaalde delen van de tuin te weren. Door je tuin slim in te richten kun je voorkomen dat een mol schade aanricht aan het gazon bijvoorbeeld. Wanneer je kiest voor veel variatie en grote bomen kun je de mollen op natuurlijke wijze op afstand houden. Dit omdat een mol zich onder de grond met veel wortels niet eenvoudig kan voortbewegen.

Daarnaast kun je een mol weren door een gat te graven rondom de tuin (of het gedeelte van jouw tuin waar je vervolgens vogelgaas of beton in plaatst. Op deze manier kunnen de mollen simpelweg niet verder komen.

Waarom een mol niet doden?

Ten eerste is een mol een onschuldig diertje, die er niets aan kan doen dat het in jouw tuin beland is. Daarnaast is dit alleen een oplossing voor de korte termijn. Wanneer je de mol doodt heb je er tijdelijk geen last meer van, maar het kan maar zo zijn dat zijn vriendje een week later komt opdagen en precies hetzelfde doet. Daarom raden we jou aan om voor een duurzame oplossing te kiezen, zodat je op de lange termijn ook geen last hebt van mollen.

Duurzame oplossingen

Er zijn gelukkig voldoende duurzame oplossingen, waarmee je geen last van mollen op de lange termijn zult hebben en daarnaast kun je de mol gewoon in leven houden. Eén van deze methodes is een mollenkooi of een mollenval. Deze mollenvangers plaats je boven het gat, dat de mol zelf gegraven heeft. Wanneer de mol naar boven komt, zal het vast komen te zitten in de mollenvanger. Het is wel belangrijk dat je de mollenkooi of de mollenvanger dagelijks in de gaten houdt, zodat de mol niet voor een paar dagen opgesloten zit. Wanneer de mol gevangen is kun je deze ergens anders weer vrijlaten.
Tot slot is het ook een optie om voor planten met een onaangename geur te kiezen. Deze planten verspreiden geuren waar de mollen niet goed tegen kunnen. Mollen hebben een gevoelige neus en oren, waardoor je mollen eenvoudig met geluiden en bepaalde geuren buiten de tuin kunt houden. Ben je op zoek naar duurzame mollenverjagers? Klik dan op de link en bekijk het aanbod van mollenverjagers.

Er zijn dus voldoende mogelijkheden om mollen te verjagen. Nogmaals, laat de mol een aantal dagen in je tuin ronddwalen voordat je deze vangt. Het verricht namelijk positief werk voor jouw tuin, waar je alleen maar voordelen van zult hebben.