Helaas zijn kale plekken in het gazon soms onvermijdelijk, ondanks dat je er alles aan doet om het gazon goed en gezond te houden. Er zijn talloze factoren die voor kale plekken kunnen zorgen in het gazon. Het gazon kan je opknappen en herstellen door gras bij te zaaien. Hoe je dit het beste kan doen vertellen wij in dit artikel.

Graszoden

Hoe kan ik mijn gazon opknappen/herstellen?

Voordat je het gazon kunt gaan herstellen moet eerst het dode gras, onkruid en eventuele mossen goed worden verwijderd. Dit kan gewoon met de hand al het gaat om een kleine plek. Bij een grotere plek of meerdere plekken kan je gebruik maken van een verticuteermachine. Met deze machine haal je met gemak alle mossen, onkruid en dode grassen weg, waardoor de kale plekken in het gazon goed zichtbaar worden.

Hoe kan ik gras bijzaaien en wanneer?

Nadat alles verwijderd is in het gazon zijn de kale plekken goed zichtbaar om deze te dichten kan je gras bijzaaien. Dit is vaak de gemakkelijkste manier om van kale plekken in het gazon af te komen. Maar houd er wel rekening mee dat er niet over de kale plekken gelopen mag worden en dat de zuurgraad moet worden bepaald. Het is dus handig om de plekken af te zetten met een lint.

Er zijn twee momenten in het jaar dat je gras kunt zaaien. Namelijk in het voorjaar (Maart tot Mei) en het najaar (half Augustus en eind Oktober). Je moet wel even op de temperaturen van de bodem letten. Deze moet ongeveer 10 graden zijn. Als je ervoor kiest om in het voorjaar te gaan bijzaaien dan adviseren wij om te gaan voor snelle ontkiemers. Ga je in het najaar zaaien kies dan langzame ontkiemers.

Wat als herstellen niet meer mogelijk is?

Als het herstellen van een kapot gezon niet meer mogelijk is, kan je niets anders dan het gazon opnieuw aanleggen. Je kan voor zaaien kiezen, maar wij adviseren altijd om te gaan voor complete graszoden. Tegenwoordig kun je eenvoudig, snel en gemakkelijk graszoden kopen via internet. Dit is vaak net zo makkelijk en de kwaliteit van het gras is vaak zelfs nog hoger dan in de winkel.
Zeker als je het gras snel weer wilt betreden adviseren wij om niet te gaan zaaien en te kiezen voor graszoden. Deze kan je er gemakkelijk en snel in leggen, ook kun je ze vrij snel weer betreden ten opzichte van gezaaid gras wat toch altijd kwetsbaar is in het begin.