Als je een mooie tuin hebt dan is het ook fijn als deze met recht een verlengstuk is van je woonkamer. Een houten vloer helpt daar vaak bij. Deze heeft een natuurlijke uitstraling en leent zich daarom goed om op een tuinontwerp aan te sluiten. Als je hierin wat meer speelsheid wil dan is een visgraat vloer bij uitstek geschikt. De naam zegt het al. De visgraat vloer is een houten vloer die in een visgraat motief is gelegd. De geeft de vloer een wat meer bijzondere uitstraling. Bij het leggen van een visgraat vloer komt wel wat meer kijken en daarom heb ik dit blog geschreven om hier wat meer inzicht in te geven.

Wat is mogelijk met een visgraat vloer

De ene visgraat vloer is de andere niet. Binnen de patronen is veel variatie. Zo is er bijvoorbeeld te variëren in de planklengte en is er te variëren in de patronen. Zo zijn er andere uitstralingen te creëren. De keuze hierin is puur een kwestie van smaak. Binnen de visgraat vloer is er ook de keuze of je kiest voor massief hout of parket. Beiden zijn in een visgraat patroon te leggen. Voordeel van parket is dat het over een vloerverwarming is heen te leggen en dat het wat minder werkt dan massief hout. Ander voordeel is dat parket over het algemeen al goed bewerkt is als je het aanschaft. Vaak wordt de visgraat vloer bewerkt met olie. Eerst wordt er een kleurolie gebruikt om het hout op kleur te brengen en vervolgens wordt een afwerkolie gebruikt. Deze olie beschermd de vloer tegen al het van buiten komend onheil. Deze olie moet wel om de zoveel jaar opnieuw aangebracht worden om de beschermlaag goed in tact te houden.

Hoe leg ik een visgraat vloer

Allereerst raad ik ten stelligste af om deze vloer zelf te gaan leggen. Het leggen van deze vloer is namelijk een behoorlijk lastige klus. En wil je een tijd lang plezier hebben van een net gelegde vloer dan kan je het beter aan een professional over laten. Belangrijke basis bij het leggen is een goede en strakke ondervloer. De definitieve vloer wordt hier straks op verlijmd of aan vastgenageld. Dus de ondervloer moet goed en strak liggen. Verder is voor het mooiste resultaat belangrijk om met het leggen precies in het midden te beginnen en van daaruit te werken naar de zijkanten. Het goed uitmeten van het midden is een belangrijke start.