Wanneer je een tuintje hebt, ben je daar waarschijnlijk heel erg blij mee. Niet iedereen in ons kleine landje heeft die luxe immers. Hoe klein je stukje grond ook is, je moet er goed voor zorgen anders gaat de hele boel dood en dan heb je er ook geen plezier meer van. Meestal zorgen we in de lente en zomer goed voor de grond. Denk maar aan het planten van zaden en het wieden van onkruid. Dat is super goed maar die twee seizoenen zijn niet de enige waarin je tuin verzorging nodig heeft. Dat kan namelijk het hele jaar door. Is dat even mooi, want het is ook nog eens leuk. In deze blog vertel ik je hoe en wat. Lees je mee?

Gras groeit met 10 graden en onkruid dus ook

Deze winter is tot dusver enorm zacht gebleken. We hebben een paar keer ’s nachts het vriespunt aangetikt maar bleven daar verder heel ver van uit de buurt. We hebben zelfs, deze winter, een hoop dagen met temperaturen in de dubbele cijfers gehad. Nu is het zo dat zodra de temperatuur zo rond de 10 graden ligt. En als gras groeit, doet onkruid dat ook. Even het weerbericht in de gaten houden dus, anders krijgt al dat onkruid straks vrij spel en dat is funest voor de andere planten in je tuin. Aan het werk dan maar!

Zonder vries blijft het krioelen

Maar aan die warme temperaturen zitten nog meer consequenties vast. Namelijk dat alle beestjes rond blijven hangen. Normaalgesproken vriezen de meeste beestjes dood in de winter. Dit zorgt ervoor dat er niet te veel beestjes zijn. Maar door het (relatief) warme weer blijven deze dus leven en zich voortplanten. Het is daarom handig om je tuintje hier op de één of andere manier tegen te weren. Anders heb je straks ook nog in de winter last van bladluis.

Voorbereiding voor de lente

Als laatste kan je je natuurlijk ook alvast voorbereiden op de lente en de daaropvolgende zomer. Bedenk van tevoren wat je met je tuintje wilt en ga hier, voor zover dat kan, voor aan de slag. Misschien heb je nog extra potten nodig of wil je een het één en ander verbouwen waarvoor je een kas nodig hebt. Dan is het handig om die dingen in te slaan of, ook heel leuk, zelf te bouwen!

Met de zomer geniet jij weer van een tiptop tuin!