Veel mensen dromen al jaren van een rieten dak. Maar waarom wordt een rieten dak vaak verkozen boven een pannendak? Een rieten dak heeft verschillende voordelen. Er zijn echter ook een aantal punten waar je rekening mee moet houden wanneer je overweegt om een rieten kap te nemen.

Ambacht


Waar het ook over gaat, de pure ambacht in optima forma verkrijgt altijd de voorkeur boven de modernere namaken. Het bier dat we drinken moet op ambachtelijke wijze gebrouwen worden, het eten dat we eten moet op de traditionele manier worden bereidt en het liefst gaan mannen nog naar een ambachtelijke barbier om hun baard bij te laten werken. En dit is niet anders voor de bedekking tegenwoordig van onze huizen. De meest traditionele manier om een huis te bouwen is met stro, klei en water. Ook wel leem. Dit materiaal is stevig, goed te bewerken en goedkoop. Hiermee zijn hoogstwaarschijnlijk de eerste huizen in de oertijd al gebouwd. Het dak van takken en bladeren en sindsdien zijn de ontwikkelingen niet meer te stuiten. Helaas zijn rieten daken lang niet  meer de goedkoopste opties. De traditionele uitstraling is er in ieder geval zeker! Daarnaast associëren veel mensen een rieten dak met luxe omdat veel villa’s riet bevatten.

Modern rieten dak


Maar waar zelfs dakbedekking ingenieuzer wordt dan ooit samenwerken met technologie zorgt voor ongekende resultaten(denk aan zonnepanelen). En ondanks het feit dat technologie nog een behoorlijke lepel in de pap heeft, in welke branche, of het nu bouw is of de zorg, toch wordt er traditionele ambacht verkozen boven deze futuristische oplossingen. Het rietendak. Een dak bestaande volledig uit riet. Slechts enkele professionele rietdekkers zijn overgebleven na decennia niks anders te hebben gezien dan rieten daken. Tegenwoordig hebben die plaats moeten maken voor vernieuwing, maar zoals ik al zei. Als de financiële middelen toereikend genoeg zijn is er niets dat deze prachtige ambacht uit het veld kan slaan.

Rieten daken werden vroeger vooral gebruikt op het platteland. Het paste volledig in de plattelandse architectuur en was bovendien praktisch en goedkoop. Tegenwoordig is het echter een luxe product en wordt een rieten dak gezien als een prachtig stukje bewaard gebleven historie. Een traditie die volgens vele nooit zou mogen verdwijnen. Een rijke traditie van een materiaal dat weer en wind eeuwen lang zonder teleurstellingen wist te verdragen. Wel is het belangrijk om je dak goed te onderhouden zodat het er prachtig uit blijft zien door de jaren heen.